Uutuuskirja kertoo suomalaisista keksinnöistä superpakastimista nyhtökauraan

”Jos aikoinaan professorilla oli kolme syytä olla professori - kesä-, heinä- ja elokuu - niin jatkossa näin ei enää ole”, totesi valtionvarainministeri Alexander Stubb keväällä 2015, kun uusi hallitus esitti yliopistoille kolmatta lukukautta. Pääministeri Juha Sipilä puhui ”kaiken maailman dosenteista”.

Näiden kommenttien aiheuttamasta ärtymyksestä lähti liikkeelle tiedetoimittaja, MML Mari Heikkilän kirjaprojekti Alussa oli äitiyspakkaus. Teos kertoo suomalaisista keksinnöistä ja puolustaa tiedettä. Suuri osa innovaatioista pohjautuu tutkijoiden vuosien puurtamiseen aiheen parissa. Keksinnöt eivät synny kuohuviinilaseja kilistellen.

Kirjassa on paljon anekdooteilla höystettyjä kertomuksia keksinnöistä, Linuxista hormonikierukoihin, radioluotaimista laktoosittomaan maitoon. Osittain tarinat perustuvat Heikkilä toimittajana tekemiin haastatteluihin muun muassa Tiede-lehdessä. 

Vaikka kirjassa esitellään lukuisia menestyneitä keksintöjä, usein taustalla on ollut pitkä ja kivinen tie. Esimerkiksi alkoholismilääke nalmefeenilla kesti vuosikymmen, ennen kuin se pääsi markkinoille. Kun myyntilupa vihdoin heltisi, Biotien toimitusjohtaja Timo Veromaa totesi: ”Se osoittaa, että ei tämä ole mitään pähkähullua propellipäiden toimintaa.” 

Alussa oli äitiyspakkaus kuvaa sitä valtavaa muutosta, joka on tapahtunut Suomessa viime vuosikymmeninä. Vielä 1950-luvulla suomalaiset uurastivat pelloilla, väestön koulutustaso oli matala ja lapsikuolleisuus korkea. Naiset houkuteltiin äitiyspakkauksen avulla neuvolaan saamaan ohjeita hygieniaan ja vauvanhoitoon. Nykyisin suomalaiset kehittävät kalloimplantteja, geenihoitoja ja älykkäitä robotteja - sekä tahkovat miljoonia pelillä, jossa kasvatetaan viljaa virtuaalitilalla. 

Kehystarinana kirjassa etenee kirjoittajan omaelämänkerta. Kirjoittaja on elänyt lapsuutensa Etelä-Pohjanmaalla ja on tyypillinen aikansa tuote: muuttunut maalaistytöstä kaupunkilaiseksi, opiskellut bioalaa, pyörinyt pätkätöissä tutkijana ja siirtynyt lopulta yksityisyrittäjäksi. Hän muistelee kirjassa elävästi aikoja, jolloin Ruotsista haettiin laivalla voita, diskossa soi Forever Young ja Otaniemessä irkkailtiin.

Kirjailija: Jyväskyläläinen Mari Heikkilä on koulutukseltaan mikrobiologi, mutta siirtyi vuonna 2006 tutkijasta toimittajaksi. Hän kirjoittaa mm. Tiede-lehteen ja Helsingin Sanomiin sekä tekee radio-ohjelmia Ylen Tiedeykköseen. Lukijat äänestivät viime vuonna hänen juttunsa Tiede-lehden vuoden parhaaksi jutuksi.

Kustantaja: Narratiivi

ISBN: 978-952-94-1928-9 


Asu: Kovakantinen sidottu 

Sivumäärä: 232

Ilmestyminen: 5.6.2019 


Myynnissä: Tilaukset suoraan kustantajalta Narratiivin verkkokaupassa https://holvi.com/shop/Narratiivi/product/4ea9d2a314c54ea6cccbd032af194b83/. Myynnissä myös Bookcover-verkkokaupassa, Booky.fi:ssä ja Kirjavälityksen kautta.

Yhteystiedot:

Mari Heikkilä, Narratiivi

mari.heikkila@narratiivi.fi

puh. 358 40 707 9285

Mendelininkatu 15, 

40600 Jyväskylä

Score: 0

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Mikä on tuttu lemmikkieläin, joka syö hiiriä?