Näytelmät

MECHELIN- UNOHDETTU SUURMIES

 

Leo Mechelin- unohdettu suurmies

Yleisradio järjesti vuonna 2004 äänestyksen merkittävimmästä suomalaisesta. Äänestettävien listalla oli sata henkilöä yhteiskunnan kaikilta laidoilta. Historian harrastajia ja tutkijoita ihmetytti, että siitä puuttui yksi nimi; Leo Mechelin. Monen mielestä hän olisi kuulunut kärkikolmikkoon. 

MECHELIN (1839-1914) on näytelmä suuresta valtiomiehestä ja hänen katoamisestaan. Miksi tämä aikansa suuri sankari ja Suomen kruunaamattomaksi kuninkaaksi kutsuttu mies on lähes täydellisesti unohdettu?

Näytelmä tapahtuu nykyajassa eikä Mechelin itse ei kuulu näytelmän henkilöihin. Suuren lehden urheilutoimittaja saa hivenen vastenmielisen tehtävän kirjoittaa laaja artikkeli Leo Mechelinistä itsenäisyyden juhlavuoden suurnumeroon. Tehtävä tuntuu ylivoimaiselta; hän ei ole koskaan edes kuullut koko miehestä. Hän saa kuitenkin yllättävää apua Mechelinin aikalaiselta, hänen läheiseltä työtoveriltaan Tekla Hultínilta. Hultín esittelee Mechelinin saavutuksia politiikan, tieteen, liike-elämän ja kulttuurin saralla sekä kommentoi purevasti nykyajan ilmiöitä.

Leo Mechelin oli itsenäisyytemme merkittävimpiä takuumiehiä. Hän kirjoitti suomalaisille ensimmäisen valtiosäännön. Sen otti vähän muokattuna käyttöön sitten myöhemmin myöskin laillisuusmiehenä tunnettu K.J. Ståhlberg.

Näytelmässä toimittajan työhuoneeseen Mecheliniä kommentoimaan tunkeutuvat kutsumatta myös Mannerheim ja Paasikivi ja Lenin. Teoksessa näytelmä on Suomen ja Ruotsin kielellä.

© 2016 Heikki Lund

isbn 978-952-351-591-8

Ruotsinkielinen käännös | Översättning Eva Gädda

Taitto ja kansi | Sättning och omslag Kalle Tahkolahti

Kannen kuva | Omslagsbild Museoviraston kuvakokoelmat / Historian kuvakokoelma

Valmistaja | Tillverkare Into Kustannus Oy

Kustantaja | Förläggare Leo Mechelin säätiö sr – Leo Mechelin Stiftelse sr 2021

Score: 0

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.