Maila Hietikko-Kaukola: Matkani Karjalasta Kurikkaan

Matkani Karjalasta Kurikkaan on Maila Hietikko-Kaukolan (os. Harju) muistelmateos. Hän joutui viiden vanhana ensimmäiselle evakkomatkalleen talvisodan syttyessä vuonna 1939. Taakse jäi onnellinen lapsuus ja Amalia-nukke.

Vuoksen yläjuoksun varrella sijaitsevasta Jääsken pitäjästä sisarusten ja äidin tie vei Köyliön, Eurajoen, Hinnerjoen ja Elimäen kautta takaisin pommitettuun Kuurmanpohjan kylään ja kotiin jouluksi 1941. Lopullinen lähtö Karjalasta koitti kesäkuussa 1944. Yhdeksän muuton jälkeen perhe päätyi Sysmän kautta jälleen Elimäelle.

Lopulta rakkaus toi karjalaistytön Kouvolasta Kurikkaan, jossa eteläpohjalaiseen elämänmenoon sopeutuminen opetti uusia sanoja ja tapoja. Kurikan nimismiespiiri sai ensimmäisen naispuolisen työntekijänsä.

”Tämä on minun tarinani evakkotytöstä, jota elämänmittainen matka on kuljettanut Karjalasta Kurikkaan, aina lapsuuden kotikylästä ja pitkän työuran tehneestä äidistä onnellisiin eläkepäiviin asti. Matkan varrelle on mahtunut niin ilon kuin surunkin päiviä, joista jokainen on ollut kokemisen arvoinen.”

Kirjailijalta on ilmestynyt aiemmin yhteisteos Lapset aikasillalla (2017).

Matkani Karjalasta Kurikkaan

Hietikko-Kaukola, Maila (2019). Matkani Karjalasta Kurikkaan. Kurikka: Valmiixi. 124 s. Kannen kuva: Jina Hietikko-Kaukola. Toimitus: Paula Tanner. ISBN 978-952-5965-59-9.

Luokitus: UDK 894.541, YKL 84.2

Asiasanat: Karjala, Jääski, Kuurmanpohja, Elimäki, Kurikka, Suomi, sodat, sota-aika, siirtoväki, evakot, pula-aika, muistelmat, elämäkerrat, romaanit, kaunokirjallisuus

Kirjan esittely: http://www.valmiixi.fi/2019/05/hietikko-kaukola-matkani-karjalasta.html

Lisätiedot: Booky, Kirjastopalvelut, Kirjavälitys ja muut sekä http://www.valmiixi.fi

Score: 0

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Mikä on tuttu lemmikkieläin, joka syö hiiriä?