Girolamo Savonarola: Renessanssin toiset kasvot

GIROLAMO SAVONAROLA – Renessanssin toiset kasvot

Tietokirjailija FT Liisa Väisänen kertoo uusimmassa kirjassaan 1400-luvun aikakaudesta, jolloin renessanssin tulkitaan syntyneen. Näkökulmamme renessanssiin on usein vain taidehistoriallinen. Renessanssilla on kuitenkin useat kasvot, myös poliittiset, ja siksi on mielenkiintoista tarkastella tapahtumia tutustuen henkilöön, josta kirjailija toteaa: ”Hän oli renessanssi-ihminen!” Veli Girolamo Savonarolan elämäntarina, opit ja tavoitteet kerrotaan kirjassa intensiivisesti, ja samalla aikalaiselämä tapoineen kaikkineen avautuu lukijalle. ” Girolamo Maria Francesco Matteo Savonarola syntyi 1452. Hän oli uskonpuhdistaja ennen uskonpuhdistusta, mutta oli ehdottomasti myös poliitikko.

Savonarola ymmärsi yhteiskunnallisen muutostarpeen.
Renessanssin älyköt ovat pahimmillaan turhamaisia. He elävät ilman mitään kontaktia tavalliseen kansaan. He uskovat edustavansa eliittiä, johon ketään muuta ei voida edes verrata. He ovat usein kuin palkkasotilaita, jotka ovat valmiita palvelemaan sitä, kuka maksaa eniten. He siirtyvät hovista hoviin mesenaattien mukana. He etsivät rahaa ja palveluksia. He puhuvat moraalista, mutta eivät etsi todellista moraalia. He ovat täysin välinpitämättömiä uskonnon ja politiikan suhteen. Puhe on kaunista ja vaikuttavaa mutta tyhjää.”

Tulikokeessa testataan.
” Tulikoe on suhteellisen yleinen käytäntö keskiajalla Euroopassa. Siinä joku haastaa toisen todistamaan näkökantansa. Molemmat sekä haastaja että vastustaja kävelevät tulista käytävää pitkin. Ainut suoja tulta vastaan on Jumalan armo. Jos tulikokeessa kuolee tai vahingoittuu pahasti, osoittaa se, että Jumala ei suojellut. Ihmisen mielipide on siis silloin väärä Jumalan tahtoa vastaan. – – Tulikokeesta tulee symboli. Se on kuin köysi, joka heitetään viimeisenä keinona pelastamaan tasavallan itsenäisyys. Sen avulla Firenze voi lähettää paaville vahvan sanoman, että he kykenevät itse käsittelemään omat asiansa kaupungin sisällä. Hallitus lähettää asiamiehensä varmistamaan, että fransiskaanit ovat edelleen antamansa haasteen takana ja että dominikaanit vuorostaan ovat valmiita vastaamaan siihen. Kun vastaukset molemmista sääntökunnista ovat myönteisiä, – -”

Kirjan lukujen otsikot kertovat sisällön monipuolisuudesta.

© Liisa Väisänen ja TUTORS TuBooks, Espoo 2020
© Valokuvat Marco Peretto
Kansi: Girolamo Savonarolan patsas Ferraran linnan edessä (Stefano Galletti, 1875)
Kustannustoimitus Riitta Höglung, Jussi-Mikko Kesti
Graafinen suunnittelu Ritva Pekkanen
Tuotettu EU:ssa 2020
228 sivua

ISBN 978-952-69545-0-9 (PDF)
ISBN 978-952-69545-1-6 (EPUB)
ISBN 978-952-69545-2-3 (MOBI)

Tilaukset osoitteeseen pub@tutors.fi e-kirjana (pdf, epub, mobi) hintaan 14 € tai nidottuna 27 € hintaan. Hinnat sisältävät alv 10%. Nidotuissa on erikseen toimitusmaksu (10€ alle 5kpl, yli 5kpl ilmainen toimitus).

Score: 0

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.