Oulujärven rannalla - Perinnetietoa Käkilahden, Käkisaaren ja Kallionperän kylistä

”Oulujärven rannalla –Perinnetietoa Käkilahden, Käkisaaren ja Kallionperän kylistä” on 430 sivuinen perinnekirja, joka kertoo elävästi Käkilahden alueen elämästä aina 1700-luvulta asti. Käkilahti sijaitsee Kainuun Vuolijoella, Oulujärven etelärannalla, mutta kirja on sisällöltään pääosin perinnekirja, joka kertoo elämäntavasta, perinteistä ja ”vanhoista hyvistä ajoista”, jotka ovat olleet hyvin samantyyppisiä 1900-luvun alkupuolella joka puoli Suomea. Lisäksi kirjassa on esitelty kaikki Käkilahden alueen talot asukkaineen aina 1600-luvulta asti. Käkilahden kylän historia on pienen maalaiskylän kehityskertomus. Oman värinsä kylähistorialle antaa kuitenkin Käkisaari, josta tarinoiden mukaan tehtiin saari käsin kaivamalla 1700-luvulla. Kertomuksia värittääkin paljon saaristoelämä, joka kosketti kaikkia, sillä kylän ainoa koulu sijaitsi saaressa, jonne myös mantereen oppilaiden oli kuljettava. Kylällä on asunut lisäksi mielenkiintoisia ihmisiä, joista kerrotaan vieläkin tarinoita. Presidentti Urho Kekkonen asui perheineen Hina-nimisellä tilalla ennen presidenttikauttaan ja Kekkosten elämästä liikkuu kylällä edelleen värikkäitä kertomuksia. Lisäksi Kirjailija Kyllikki Villa oli Käkisaaren ensimmäisiä kesäasukkaita 1930-1940 –luvuilla. Kirjailija Villa onkin itse osallistunut aktiivisesti kirjan tekoon ja antanut kirjaryhmän käyttöön päiväkirjojaan, ennen julkaisemattomia runojaan sekä muistelmiaan elämästä Käkisaaressa.Kirjan merkittävin saavutus on kuitenkin kylän rikkaan tarinaperinteen tallettaminen. Kylällä on edelleen vanhuksia, jotka kertovat tarinoita vuosisatojen takaa. Tarinoissa vilahtelevat venäläiset sotilaat, nälkävuodet, pettuleivän teko, ruotusotilaat, vanhat käräjäkivet, paikanniemien muotoutuminen sekä legendaariset kyläläiset. Arvokkaita tarinoita on kuitenkin tallennettu 1900-luvultakin. Kirjasta löytyy nuorten miesten kirjeenvaihtoa vuoden 1918 sodasta, kertomuksia myöhemmistä sodistamme rintamalta ja kotirintamalta, muistelmia kiertokoulun ajoista ja tarinoita aktiivisesta seuratoiminnasta ja politiikasta. merkittävään rooliin kirjassa on haluttu nostaa myös kuvaukset jokapäiväisestä elämästä: maatöistä, kalastuksesta ja eläintenhoidosta aina ruokaresepteihin, riiausreissuihin ja perinteisiin kansaparannuskeinoihin.

Oulujärven rannalla – Perinnetietoa Käkilahden, Käkisaaren ja Kallionperän kylistäAlasalmi, Riitta ja Suutari, Heimo (toim.)Julkaisija Käkilahden kyläseura ry. MV-kuvitus (kuvia yli 300), sisäsivuilla nelivärikartat. Kansi kova ja kiiltolaminoitu. 176 x 250 mm.ISBN 952-91-9073-5Hinta 45 € (sis postikulut)

Lisätiedot ja tilaukset (sekä maksuttomat esitetilaukset):Riitta Alasalmi p. 050 536 1634 tai riitta.alasalmi@reppu.net

Score: 0
Pysyvä linkki

Hei

Olen talo Ylisorsan (Anna os. Pikkarainen,Juho Karjalainen.isovanhemmat) Kaarlo Karjalaisen tytär. Olisin kiinnostunut kirjastasi, mikäli siinä kirjassa on edellämainittua sukua. Timo Karjalainen serkkuni(Aarne Karjalaisen poika) asustaa nyt Ylisorsassa ja setäni Aane Karjalainen myös. 

Metsäpirtin(talo) Jokelainen ovat tehneet jonkin kirjan  ilm. Lähinnä Jokelaisten "suunnalta"katsottuna, tässä teoksessa oli Ylisorsasta+perhe Juho,Anna+lapset kuvia.

Onko kirjassasi Sorsasta, Ylisorsasta tai  Hina-tilan vaiheita. Milloin Kekkonen Urho,Sylvi asuivat tilalla?

Heidän piiat ? tietoa milloin kukin palveli? Vuosi lienee 1937-9, koska äitini on eräässä kuvassa, mummuni Helmi Kukkosen kanssa, joka oli heillä piikana.

Score: 0
Pysyvä linkki

Hei,

isioisäni Samuli Virkkunen omisti Hinan tilan kuolemaansa n 1925 tai jotain saakka.

Minulla on toki tarkat tiedot Hinan tilan omistuksista ja jakokirjoista aina Kekkoseen saakka, jos kiinnostaa.

Tuomo Virkkunen

050-63814

tvirkkun@gmail.com

Score: 0

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.