Näin Belgiassa

Olisikohan tällaiset vaateet mahdollisia Suomessa?

http://www.mikropc.net/kaikki_uutiset/tekijanoikeusjarjesto+kirjastojen…

Score: 0
Pysyvä linkki

Belgialla on EU-maana oltava samantyyppinen lainsäädäntö kuin Suomessa. Tässä tapauksessa kysymys on kirjallisten teosten julkinen esittäminen. Lähtökohtana on liuvanvaraisuus, johon on lain 21§:ssä säädetty joitakin poikkeuksia.

Tärkein ja kirjastojakin joissain tilanteissa koskeva poikkeus on ei-kaupallinen tilaisuus, jossa teosten esittäminen ie ole pääasia. Jos kirjaston satutuokiossa esimerkiksi leikitään 51% ajasta ja sitten luetaan satuja, voi tähän poikkeukseen ainakin vedota.

Sellaiset satutuokiot, joissa pääasiana on satujen ääneen lukeminen, ovat lähtökohtaisesti luvanvaraisia, paitsi jos pitäydytään tekijänoikeudellisesti vapaissa perinnesaduissa.

Kokonaan eri asia sitten on, olisiko kirjoittajien etuja ajavalla Sanasto ry:llä Suomessa kanttia lähteä esittämään kirjastoille vuosimaksuja Belgian tapaan. Paljon muutakin tekijänoikeuden alaista käyttöä jätetään huomiotta, koska sillä ei ole kaupallista merkitystä. Vähän veikkaan, että kirjaston satutunnit kuuluvat Suomessa tähän ryhmään. Elokuvien esittäminen on sitten ehkä niillä rajoilla...

Heikki Poroila

PS Suomessa tällainen avoin laskutus ei varmaan olisi toimiva systeemi, vaan täällä edellytettäisiin yksilöityjä vaatimuksia. Se on omiaan jarruttamaan jopa tekijänoikeusjuristeja. Kirjastothan voivat aina väittää, että luettiin vain perinnesatuja. Rahaa vaativan pitäisi pystyä osoittamaan, että luettiin myös tekijänoikeuden suojaamaa ja vieläpä pääasianana. Ei ehkä olisi taloudellisesti kannattavaa.

Score: 0

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Mikä on tuttu lemmikkieläin, joka syö hiiriä?