Musiikin Suomi 100 -kampanja

Arvoisa musiikkikirjastolainen!

Musiikkikirjastot.fi vastaa kentän haasteeseen ja julkaisee vuoden 2017 aikana blogisarjan, joka esittelee merkittäviä suomalaisia musiikkitekoja maamme itsenäisyyden ajalta. Sarjan 101 osaa julkaistaan tasaisesti koko vuoden varrelle ripotellen, ja sitä markkinoidaan eri sosiaalisen median kanavilla ja kirjastojen verkkosivuilla. Sarjalla paitsi juhlistetaan satavuotiaan Suomen kunniakkaita musiikkisaavutuksia, niin myös tuodaan julki musiikkikirjastoammattilaistemme laajaa asiantuntemusta.

”Suomalaisuus” halutaan sarjan sisältöä koottaessa ymmärtää mieluummin mukaan ottaen kuin poissulkien: musiikkiteon suomalaisuusasteeksi riittää jokin kytkös suomalaisen musiikin luomiseen, esittämiseen tai muunlaiseen edistämiseen. Artikkelin aiheena voi olla vaikkapa sävellys, sanoitus, äänite, konserttiesitys, konserttisalin rakentamispäätös, musiikkijuhlien perustaminen, vientiläpimurto, kansainvälinen myyntilistasijoitus, musiikkioppilaitoksen perustaminen, muusikkoelämäkerta tai muu tietokirja, musiikki tutkimuskohteena, muu asia tai ilmiö.

Yksittäisen artikkelin sisältö voi olla esimerkiksi tällainen:

S/S Andania saapuu Helsinkiin 1926

Suomalaisen jazzin kannalta tärkeä vuosi oli 1926, jolloin S/S Andania saapui Helsinkiin mukanaan laivan oma yhtye Andania Yankees. Se koostui amerikansuomalaisista muusikoista, jotka hallitsivat afroamerikkalaisen rytmikäsityksen. Andanian muusikot viipyivät Helsingissä muutaman kuukauden, jolloin monille suomalaismuusikoille tarjoutui elämänsä ensimmäinen tilaisuus kuulla svengaavaa angloamerikkalaista rytmimusiikkia. Yhtye soitti monia kappaleita, jotka olivat kuuluneet suomalaisten yhtyeiden ohjelmistoon, mutta nyt ne soitettiin huomattavasti hitaammin, mutta silti erittäin svengaavasti.

Andanian muusikot osasivat myös improvisoida taitavasti. Improvisointihan on svengaavan rytmin lisäksi jazzin ehkä keskeisin elementti. Erityisesti klarinetisti ja saksofonisti Tommy Tuomikosken merkitys oli suuri, sillä hän jäi Suomeen useaksi vuodeksi. Hän soitti useissa eri kokoonpanoissa ja opetti samalla kanssamuusikoilleen improvisoinnin jaloa taitoa. Tuomikoski soitti esimerkiksi Zamba- ja Ramblers-yhtyeissä.

Kuva poistettu.

S/S Andania  Helsingin vesillä 1926

Lähde: http://pomus.net/nayttelyt/jazz80

Idea kampanjasta jalostui Facebookin Musiikkikirjastolaiset-ryhmässä 3.6.2016 alkaneen keskustelun pohjalta. Kutsummekin maan kaikki musiikkikirjastotyötä tekevät mukaan sarjaa laatimaan, joko omin päin tai yhteisesti esimerkiksi oman työporukan kesken.

Lähettäkää 1-10 ehdotustanne merkittäviksi suomalaisiksi musiikkiteoiksi lyhyine perusteluineen (enintään noin 101 sanaa per teko) viimeistään 23.12.2016. Mukaan voi halutessaan liittää kuvitusta ja verkkolinkkejä (enintään yksi kuva per teko). Julkaistujen artikkelien yhteydessä mainitaan artikkelin sisällön laatija(t) taustaorganisaatioineen.

Eli:

Mitä?

  • 1-10 musiikkiteon lista ajalta 1917-2017
  • lyhyt perusteluteksti kullekin teolle (enintään noin 101 sanaa per teko)
  • kuvitus ja verkkolinkit ovat kivoja mutta eivät pakollisia (enintään yksi kuva per teko)

Mihin mennessä ja minne?

  • 23.12.2016 mennessä osoitteeseen pelttari @ gmail.com

Suomi 100 –terveisin,

Tuomas Pelttari

vastaava toimittaja - Musiikkikirjastot.fi

puheenjohtaja - Suomen musiikkikirjastoyhdistys ry

Score: 0

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Mikä on tuttu lemmikkieläin, joka syö hiiriä?