Punkille oma YKL-luokka

Alue

Tein Oulun ammattikorkeakoulussa opinnäytetyön otsikolla Punk kuuluu kaikille! Punk-kokoelman kartoitus, arviointi ja esiintuominen Oulun kaupunginkirjastossa, jonka yhteydessä loin suosituksen punkin omasta YKL-luokasta, sekä uusista asiasanoista YSAan. Linkki opinnäytteeseen: http://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201805229453

Luettuani aiempia luokkamuutoskeskusteluja tältä samaiselta palstalta ajattelin, että on viisainta tehdä ehdotus täällä julkisesti. Näin kaikki voivat vapaasti kommentoida ja kehittää sitä. Alla oleva teksti on osin suoraan opinnäytteestäni, jossa on ehdotukselleni myös tarkempia perusteita ja täsmennyksiä luvuissa 3, 4, 7 ja 8.

Ehdottamani luokka on 78.89114 Punk rock. Hardcore punk. Syy nimelle on se, että punk jakautuu melko selkeästi noihin kahteen haaraan, ja aika lailla kaikki alagenret voidaan palauttaa joko jompaankumpaan tai molempiin niistä. Perinteisesti on käytetty myös nimitystä punk ja uusi aalto, mutta itse en näe tätä luokituksen kannalta parhaana mahdollisena. Uusi aalto oli osa punk-liikettä, mutta se ei ole sitä enää, ja musiikillisesti ajateltuna se kuuluisikin ennemmin samaan kategoriaan post-punkin, goottirockin ja taiderockin kanssa. Toki, jos luokitusta ajatellaan myös historiaa säilövänä, voisi luokka olla myös muodossa 78.89114 Punk rock. Hardcore punk. Uusi aalto. Itse kuitenkin olen ensimmäisen muodon kannalla.

Tämän palstan pelimusiikkikeskustelussa Poroilan Heikki mainitsee kolme vaatimusta uudelle luokalle: ilmiön pysyvyys ja todellisuus, määriteltävyys sekä tunnistettavuus. Ilmiön pysyvyys ja todellisuus täyttyvät punkin osalta kirkkaasti, punkia on ollut olemassa jo yli kolmekymmentä vuotta, eikä mikään viittaa siihen, etteikö sitä tulisi olemaan vähintään toistakin kolmeakymmentä vuotta. Punk on myös selkeästi määriteltävissä, niin musiikillisesti kuin kulttuurillisestikin. Tätä määrittelyä olen tehnyt opinnäytteeni luvuissa 3 ja 4, joissa kuvailen punkia ja sen eri piirteitä niin kulttuurillisesti kuin musiikillisesti. Kuvailemalla punkia musiikillisesti olen myös pyrkinyt osoittamaan sen tunnistettavuuden. Kuvailua on myös esittämissäni uusissa asiasanoissa pop punk, ramopunk ja skeittipunk, jotka löytyvät opinnäytteeni liitteistä. Laitan vielä tarkemmat määritelmät noistakin tänne, mutta omaan viestiinsä, jottei tämä viesti kasva romaanin mittoihin.

Punk siis läpäisee mainitut kolme piirrettä. Lisäksi, kuten täällä varmasti hyvin tiedetään, on rock-luokka 78.8911 tällä hetkellä melko suuri ja raskas kokonaisuus. Luomalla punkin oma luokka parannettaisiin punkin löydettävyyden lisäksi musiikin löydettävyyttä laajemminkin.

 

Vellu Marjoniemi

Score: 0
Pysyvä linkki

Tähän jatkoksi vielä tuota asiasanoitusta tarkemmin. Ehdotan siis YSAan kolmea uutta asiasanaa: pop punk, ramopunk ja skeittipunk, sekä pientä päivitystä punk rockiin. Perustelut ovat samat kuin punkin omassa luokassa – genrejen selvä määriteltävyys, tunnistettavuus, sekä todellisuus ja pysyvyys. Tarkempaa perustelua löytyy jälleen opinnäytteestä, varsinkin luvusta 7.

Punk rockin kohdalla YSAssa kerrotaan kuinka se syntyi Iso-Britanniassa, mutta mielestäni olisi reilua sanoa että se syntyi Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Lisäksi YSAssa kerrotaan, kuinka punk rock oli kapinaliike, mutta mielestäni se on sitä edelleen.

Pop punk, ramopunk ja skeittipunk ovat kaikki pysyviä, selkeästi tunnistettavia alagenrejä. Lisäksi ainakin Oulun kaupunginkirjaston punk-kokoelmasta niiden osuudet olivat sen verran suuret, että näkisin asiasanoituksen tarpeelliseksi. Alla tarkat ehdotukset uusista asiasanoista, sekä muutokset punk rockiin. Muokkaamani lauseet ja muut lisäykset viimeisimpään on lihavoitu.

 

Pop punk

Pop punkin juuret löytyvät aivan punkin alkuhetkiltä: kehityksen voi aloittaa jo Ramonesista, joka on pohjimmiltaan hyvinkin kevyttä. Musiikki on hyvin samankaltaista skeittipunkin kanssa, mutta erojakin löytyy. Pop punk on melodisempaa, temmot voivat olla hitaampia, ja se on yleensä tuotetumpaa. Keskeisimpiä yhtyeitä ovat esimerkiksi Green Day, Offspring, Blink-182 ja Good Charlotte. Osa musiikista on myös jo niin kevyttä ja siloiteltua, että voidaan kyseenalaistaa onko kyseessä enää ensinkään punk.

Termi ruotsiksi: poppunk

Termi englanniksi: pop punk

Vaihtoehtoiset termit: pop-punk, punk-pop, punk pop

Yläkäsite: punk rock

Assosiatiiviset käsitteet: skeittipunk

 

Ramopunk

Ramopunk on suomalainen punkin suuntaus, joka on nimensä mukaisesti inspiroitunut Ramonesista. Musiikillisesti ramopunk on melodista, harmonista sekä kevyttä, ja kappaleet ovat tyypillisesti hyvin lyhyitä ja napakoita. Lyriikat pysyttelevät yleensä kaukana punkille tyypillisestä kantaaottavuudesta, ja niissä käsitelläänkin vaikkapa rakkautta, surffaamista tai sarjakuvia – ja nimenomaan suomen kielellä. Keskeisimpiä yhtyeitä muun muassa Ne Luumäet, Luonteri Surf ja Häiriköt. Mainittakoon vielä, että alkuperäiset ramopunkkarit eivät pitäneet itseään punkkareina, ja alussa termistä käytettiinkin usein muotoa ramopop.

Termi ruotsiksi: -

Termi englanniksi: -

Yläkäsite: punk rock

Vaihtoehtoiset termit: ramopop

Assosiatiiviset käsitteet: -

 

Skeittipunk

Skeittipunk syntyi alun perin jo 1980-luvulla Yhdysvalloissa, jolloin se oli hardcorea. Bändit kuten Black Flag, Suicidal Tendencies ja JFA olivat skeittareiden suosiossa, ja osa jopa skeittasi itse. Toisaalta jo tuolloin myös melodisempi hardcore Descendentsin ja Bad Religionin johdolla luettiin myös skeittipunkiksi. 1990-luvulla skeittipunkiksi vakiintui hillittömän nopea, mutta samalla melodinen punk, jonka pioneereja ovat jo 1980-luvulla aloittaneet Descendents, Bad Religion sekä Nofx. Viimeistään 2000-luvulta lähtien skeittipunkia on alettu rinnastaa myös usein pop punkiin, ja niissä onkin paljon yhtäläisyyksiä.

Termi ruotsiksi: skatepunk

Termi englanniksi: skate punk

Vaihtoehtoiset termit: skate punk

Yläkäsite: punk rock

Assosiatiiviset käsitteet: pop punk, hardcore punk

Vastaava käsite: Skate punk music (Library of congress)

 

Punk rock

1970-luvun puolivälissä Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa kehittynyt alakulttuuri, jonka suosio levisi varsinkin nuorison keskuudessa. Punk rock syntyi kapinaliikkeenä, ja vaikkakin se on vuosien varrella monimuotoistunut, on sen perusajatuksena edelleen tuo sama kapinallisuus. Sävellykset ovat yleensä lyhyitä, nopeatempoisia, siloittelemattomia, dynaamisesti tasaisia, 1-3 soinnulla soitettavia, yksinkertaisesti sovitettuja kappaleita. Sanoituksissa suoraviivaisuus ja kantaaottavuus on tavallista, muttei välttämätöntä.

Termi ruotsiksi: punkrock

Termi englanniksi: punk rock

Vaihtoehtoiset termit: punk, punkrock

Yläkäsite: rock

Alakäsitteet: hardcore punk, pop punk, ramopunk, skeittipunk

Assosiatiiviset käsitteet: punk, uusi aalto

 

Vellu Marjoniemi

Score: 0

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Mikä on tuttu lemmikkieläin, joka syö hiiriä?