Kirjastokäyttö- ja lainausoikeustarrat

Eräs elokuvien yms. materiaalin toimituksiin erikoistunut firma ilmoittaa, että on toimitusten nopeuttamiseksi luopunut kirjastokäyttöä osoittavien tarrojen liimamisesta valmikksi DVD- ja Blu-ray -koteloihin. Firma toimittaa lähetystensä mukana tarroja, jotka voidaan kirjastoissa liimata kuvatallenteen koteloon.

Oman tulkintani mukaan firma on hakenut selvää säästöä ja ulkoistanut tarrojen liimailun kirjastoille. Mikäpäs siinä, saattaahan homma monissa kirjastoissa onnistuakin, vaikka paikoitellen tuppaa olemaan kiirettä ja työväkeäkin niukasti. Mutta enemmän tässä askarruttaa periaate: Haitanneeko mittään, vaikka jättäisimme tarrat liimaamattakin? Itse näemme joka tapauksessa rekisteristämme, mistä olemme filmimme hankkineet ja asiakkaamme luottanevat, että välitämme vain laillisesti hankittua materiaalia.

Score: 0
Pysyvä linkki

Oman käsitykseni mukaan elokuvatallenteiden koteloihin liimatuilla tarroilla voi olla vain käytännöllisiä funtioita eli annetaan käyttäjille ohjeita tai kerrotaan käyttöoikeuksista selväsanaisesti. Mitään juridista ulottuvuutta tällaisilla tarroilla ei ole. Mikään tarra ei muuta laitonta lailliseksi tai tarran puuttuminen laittomaksi. Onhan moni kirjastoihminenkin varmaan kiinnittänyt huomiota siihen, että monessa meille myydyssä tallenteessa on välittäjän laiskuuden takia tarroja tyyliin VAIN VUOKRAKÄYTTÖÖN.

Ehdottomasti tärkeintä on, että tietokannasta voisi selkeillä hakusanoilla tehdä listauksen elokuvista, joilla on lainausoikeuden lisäksi myös julkisen esittämisen oikeus. Se olisi hyvää ja käytännöllistä palvelua. Ei niitä sieltä hyllystä kukaan rupea kansia aukomalla tarkistamaan, mutta tietokannasta se voisi ja sen pitäisi onnistua helposti.

Heikki Poroila

Score: 0
Pysyvä linkki

Tässä nimenomaisessa tarrassa lukee, että tallenne on "myyty kirjastokäyttöön" ja että sitä saa lainata vain yksityishenkilöille kotikäyttöön. Samalla kielletään kaikenlainen julkinen esittäminen ja osittainenkin kopiointi.

Heikki kaipaa luettelointeihin selvää huomatus- tai muuta tietoa käyttörajoituksista. Joskus taannoin tieto vietiinkin uskollisesti huomautusalueelle, mutta sittemmin käytännöstä lienee monessa paikassa luovuttu. Arvelen, että siihen on ainakin kaksi syytä: harvemmin ko. tiedon perään asiakkaat kyselevät eikä kirjastoillakaan ole kauheasti mahdollisuuksia valvoa, miten ja missä lainaajat filmejä katselevat. Jos esim. päiväkoti esittää vanhempainillassa jotakin lastenelokuvaa, niin mitäpä teemme?

Score: 0
Pysyvä linkki

Minun ajatuksissani tietokantaan lisättävä tieto lainaus- ja esittämisoikeudesta on tärkeä sekä asiakkaalle että kirjastolle, jolta asiaa ehkä kysytäänkin. Me emme ole vastuussa mahdollisista luvattomista julkisista esittämisistä, mutta olemme vastuussa siitä, että tämä tärkeä tieto on saatavilla, jos ja kun sitä joku tarvitsee. Kun nide on lainassa, ei sen sisäkannessa olevia tarroja päästä tutkailemaan. Siksi tietokannassa oleva tieto on tärkeä.

Elokuvien kohdalla ei ole tärkeätä kertoa, ettei sitä saa esittää julkisesti. Se on lain lähtökohta ja oletusarvo. Tärkeää on tietää tapaukset, joissa elokuvaa saa julkisesti esittää. Myös tieto siitä, että tallenne on tarkoitettu yksityiseen käyttöön, on tavallaan tarpeeton, mutta on toki hyvä olla.

Mitään kopiointikieltoja ei kirjaston puolelta ole tarpeen eikä syytäkään lisätä. Elokuvayhtiöt yrittävät kaikin keinoin minimoida kopiointia, mutta tässä tapauksessa kyse on vain sanoista. Lain 12§:n mukaan myös elokuvan saa kopioida yksityiseen käyttöön, jos niin tehtäessä ei kierretä kopiosuojausta. VHS-tallenteissa näin ei käytännössä tapahdu, DVD- ja BD-levyissä sen sijaan kyllä, koska kaikkiin kaupallisiin DVD- ja BD-tallenteisin on lisätty 12§:n mitätöivää suojaustekniikkaa. Tämä on asiakkaalle tarvittaessa kerrottava, mutta myös se, että tällaisenkin elokuvan saa kopioida tekniikalla, jossa ei suojausta kierretä.

Heikki Poroila

Score: 0

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Mikä on tuttu lemmikkieläin, joka syö hiiriä?