Työliivi kirjastossa

Eeva Kiviniemi kirjoittaa uusimmassa Kirjastolehdessä kirjaston työasusta. Kun Espoon kaupunginkirjasto mainitaan jutussa, kommentoin vähäsen.

Espoossa on ehkä sitten runsaampi ja värikkäämpi henkilö- ja asiakaskunta kuin Raisiossa.

Ensimmäiseksi työliivi tuli niiden käyttöön, jotka oli palkattu ensi sijassa vahtimestareiksi, järjestystä ylläpitämään. Heidän oli hyvä erottautua.

Nykyään työasu on pakollinen kaikille. Noin puolet henkilökunnasta ei käytä työliiviä, vaan heillä on olalla riippuva kassi, jota sanotaan ”missinauhaksi”, siinä kun on leveä olkahihna, jossa lukee ”kirjasto” eri kielillä.

Työliivi on kätevä, siinä kun kulkee mukana muistiinpanovälineet, kassanavauskortti, silmälasit jne. Se ei vie työntekijän yksilöllisyyttä, sillä liivin käyttäjät yleensä koristelevat liivin haluamakseen. Eeva Kiviniemi voisi tulla vaikka Ison Omenan kirjaston aamupalaveriin katsomaan, miten yksilöllistä porukkaa meillä on töissä.

Työliivin varsinainen hyöty on se, että asiakas tulee rohkeammin kysymään liiviä/kassia käyttävältä henkilöltä. Tämä on testattu niin pienessä kuin isossakin kirjastossa.

Lopuksi kirjoittaja ehdottaa, että kaikille työntekijöille hankittaisiin tabletit. Ja samalla kirjastokassi, jossa tabletti kulkee mukana?

 

Mikko Airaksinen

Score: 0
Pysyvä linkki

Ainakin itselleni riittää oivallisesti, että tunnistan kirjaston automaatit, niiden kanssa asioin mieluiten - ne eivät naljaile. 

Score: 0

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.