Turvallista keskustelua?

Hei kaikki,

sain hyvän uutisen Eduskunnan miljoonasta kirjastojen konseptien jatkokehittämiseen. Konsepteilla tarkoitetaan, että kirjastot eri puolilla Suomea "kehittävät toimintamalleja, joiden avulla kirjastot voisivat toimia osallistumisen, kohtaamisten ja turvallisen keskustelun alustoina".

Ihan OK muuten, mutta mitä merkitsee "turvallinen keskustelu"? Olisiko kysymys siitä, mitä esim. allekirjoittanut on täällä kirjasto-kaapelissa aikaisemmin painottanut, että kirjastojenkin tulisi strategioissaan nostaa esiin YK:n ydinasekieltosopimus (joka astuu voimaan ensi kuussa), jotta keskustelumme tällä planeetalla tulisi joskus hieman turvallisemmaksi? Tuskinpa turvallisuus johon uutisessa viitataan tarkoittaa tätä turvallisuutta.

Olisiko taustalla oleva konsepti ehkä sellainen, että kirjaston tulisi olla ikäänkuin kuin hyvien vanhempien suojelema koti, missä lapset ja nuoret voivat oleskella ja jutella kaikessa rauhassa ja turvassa pahasta ulkomaailmasta? Kenties. Luulenkin, että uutisessa on kyse siitä.

Mutta onko aikuisten kansalaisten keskustelu turvallista? Itse asiassa ei, sillä keskustelussa voi käydä ilmi järkyttäviä asiota. Keskustelun osapuolet voivat pahoittaa mielensä. Joku voi kokea itsensä loukatuksi. Julian Assangen ja WikiLeaksin paljastukset voivat rikkoa perherauhan ruokapöydässä, muille taas paljastukset Julian Assangesta ja WikiLeksista saattavat nostattaa keskustelumyrskyn.

Kehittäkäämme aikuisten kansalaisten keskustelua. Liian turvallisen keskustelun edelleen kehittäminen ei ole suotavaa. Pelkkä ajatus herättää minussa turvattomuuden tunteen.

Mukavista kertomuksista ja saduista ei kuitenkaan tarvitse luopua. Päätänkin puheenvuoroni viittaamalla eräseen Itä(-Uuden)maiseen Joulusatuun sekä Hyvän ja Rauhallisen Joulun toivotuksiin,

Mikael

 

 

 

 

 

Score: 0

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Mikä on tuttu lemmikkieläin, joka syö hiiriä?