Tieteellisten papereiden (ja paperittomienkin) kirjasto

Arvoisat kirjastoihmiset!

Toivottavasti voitte hyvin. Luin juuri Joona-Hermanni Mäkisen mainion YLE-kolumnin Lääketeollisuus rahastaa rokotteilla ja vaikeuttaa epidemioiden ehkäisyä (kolumnin voi lukea ja sitä voi myös kuunnella osoitteessa https://yle.fi/uutiset/3-11738736)

Lukemani perusteella päättelin, ett voisimme voida paremmin.

Luin myös uutisen "Kirjastot ja verkkojulkaiseminen", joka itse asiassa liittyy läheisesti  edellä mainitun  kolumnin aiheeseen. Tosin kirjastojen verkkojulkaisemista koskevassa uutisessa ei nähdäkseni lainkaan ollut puhe yliopistokirjastojen julkaisutoiminnasta vaan ainoastaan yleisten kirjastojen kotiseutujulkaisuista. Ei mitään pahaa niistä (siis kotiseutujulkaisuista tai yleisesti kirjastoista). Kuitenkin: yliopistokirjastothan vasta ovatkin merkittäviä verkkojulkaisijoita! Tästä minulla on jonkinverran hajua  siksi että olen pari vuotta osallistunut IFLA:n Library Publishing-työryhmään ja yrittänyt siellä ymmärtää mistä on kysymys (siis Library Publishingissä). Käsittääkseni siinä on aika paljon kysymys siitä, että tieteellisen tutkimuksen tulosten pitää olla vapaasti saatavilla: access, access and open access! Tämähän on yliopistokirjastojen päämäärä, että opiskelijat ja tutkijat pääsisivät tiedon ääreen ja tiedon lähteille! Päämäärän toteuttamisessa on kuitekin suuri ongelma: se maksaa liikaa! Ja sitten on tuo tekijänoikeus & patenttijärjestelmä, joka esiintyy niin keskeisesti sekä em. YLE-kolumnissa että Kirjastot ja verkkojulkaiseminen-uutisessa.

Alexandra Elbakyan keksi  tieteellisten artikkeleiden vapaan kirjaston, Sci-Hubin, joka sopii paitsi opiskelijoiden ja tutkijoiden myös vaikkapa paperittomien kirjastoksi. Haastattelin Alexandraa. Hastattelu ilmestyi tänään  voi BiblioteketTarSaka-blogissa otsikolla «Why do we live in a world where libraries are illegal?» An interview with Alexandra Elbakyan. Uskon, että se voi kiinnostaa myös kirjasto-kaapelin lukijoita.

Terveisin,

Mikael

 

Score: 0

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.