Kirjastojen Makupalat hyviä mutta liian nynnyjä

Voisiko joskus olla tyytyväinen eikä aina kritisoida kaikkea, jopa kirjastojen makupaloja, jotka kuitenkin ovat yhtä hyvänlaatuisia  ja huolella valittuja kuin parhaiden belgialaisten suklaarasioiden konvehtivalikoimat?

Tänään 22. tammikuuta YK:n ydinasekieltosopimus astuu voimaan. Ja miten tämä nyt liittyy Suomen kirjastojen parhaaseen nettilinkkivalikoimaan? No vastauksen tähänkysymykseen voi lukea vaikka maan suurimmasta sanomalehdestä. Siis jos kyseistä lehteä tietää lukee rivien välistä niinkuin Neuvostoliitossa piti lukea Pravdaa. Eli hyvin tietäen, että se mikä ei lue lehdessä, on juuri se olennainen asia.

Tein Makupaloissa haun sanalla  "ydinaseet". Sain kolme osumaa eli linkkiä. Niitä en halveksisi enkä kritisoisi. Minä kritisoin sitä, että sain ainostaan kolme linkkiä ja tietenkin myös sitä, etteivät ne ole riittävän ajankohtaisia. Eivätkö Makupalojen valitsijat seuraa aikaansa? Eivätkö he lue leht... Anteeksi. Lukevatko he ainoastaan maan suurinta lehteä ja ymmärtämättä, että sitä täytyy lukea niin kuin aikoinaan Pravdaa piti lukea?

Mutta nyt minä en ainoastaan kritisoi. Nyt minä politisoin! Näin joku voisi minulle huomauttaa. Eikä hän olisi aivan väärässä.

Joskus täytyy kuitenkin uskaltaa. Siis politisoida, olla eri mieltä, murtaa hiljaisuus, olla osoittamatta liikaa kunnioitusta vaikkapa maan suurimmalle päivälehdelle  ja jopa kaikista pyhimmälle eli Suomen ulkopolitiikan viralliselle linjalle, joka laulaa ydinasevaltioiden yhteisessä kuorossa, että YK:n ydinasekieltosopimus on turha ja väärä.

Kirjastot voisivat, ja niiden pitäisi!, antaa riittävän selvästi ymmärtää, että ovat eri  mieltä kuin ydinasevaltioiden johtajat ja näiden vasallit eli (ydin)aseenkantajat.   Eli Suomen Kirjastoseurakin voisi näkyvästi  juhlia TPNW:n voimaan astumista ja  tukea ehdotusta, että IFLA:n tulee liittyä ICAN:in kumppaneihin.  Vähintäänkin Oodiin ja muihin kirjastoihin voisi ja pitäisi nyt ripustaa "We support the TPNW!"-julisteita.  Nyt syntyneessä uudessa kansainvälisoikeudellisessa tilanteessa on otettava kantaa oikeuden puolesta. Ei saa olla liian nynnyjä!

Jotta en ainastaan kritisoisi ja politisoisi haluan lopuksi suositella yhtä valittua makupalaa "Yhteiskunta"-osastosta (alaosasto: Politiikka) nimittäin tutkija Emilia Palosen artikkelia "Populismi : välttämätön liima".

Vaikka se on vuodelta 2016 se on kyllä mielestäni edelleen jokseenkin ajankohtainen, ainakin sisäpolitiikassa.

Score: 0

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Mikä on tuttu lemmikkieläin, joka syö hiiriä?