Hiroshiman päivää vietetään Norjan kirjastoissa

Eilen OsloMet-yliopiston kirjaston johtaja ja Norjan kirjastoseuran varapj Lars Egeland lähetti oheisen viestin Norjan kirjastolaisten postituslistalle. (Viestin otsikko: Markering av Hiroshimadagen i norske bibliotek.)

Ennen kesää tiedustelin tällä listalla Nei til Atomvåpenin (Ei Ydinaselle-järjestön) nimissä norjalaisten kirjastojen kiinnostusta muistuttaa, että Hiroshiman atomipommin pudottamisesta on 6.8.2020 kulunut 75 vuotta. Peräti 44 kirjastoa vastasi myönteisesti, että tapahtumia ja näyttelyitä aiotaan järjestää.  Vastaus oli siis erittäin myönteinen!  

Päivä alkaa Deichmann Bjørvika-kirjastossa klo 8 jolloin Else Kåss Furuseth toivottaa sinut tervetulleeksi ja kaupunginjohtaja Marianne Borgen pitää puheen. Seuraa lyhyt konsertti, jonka jälkeen Nei til Atomvåpenin pj Akari Izumi esittää
vetoomoksen.

Nei til Atomvåpen on myös järjestänyt konsertin, joka lähetetään Norjan yleisradiossa klo 19.45. Siinäkin yhteydessä Else Kåss Furuseth toimii juontajana. Ohjelmassa on mm. entisen kulttuuriministerin Åse Klevelandin musiikkia.   

Tämän lisäksi  järjestetään ympäri maata kymmeniä
muistotilaisuuksia joissa japanilaisen perinteen mukaan  veteen lasketaan paperilyhtyjä rauhantoivomuksineen.

Lue lisää Hiroshima-päivästä ja siihen osallistuvista kirjastoista osoitteessa https://neitilatomvapen.org/2020/06/17/hiroshimamarkeringen-2020/

Muuten.  Minä ja monet muut olemme ehdottaneet ett IFLA liittyisi ICAN:iin eli  kansainväliseen kampanjaan ydinasekiellon aikaansaamiseksi.  ICAN sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2017 ja samana vuonna YK:n jäsenvaltiot äänestivät suurella enemmistöllä ydinasekiellon puolesta. Ne  tuottivat myös sopimuksen ydinasekiellosta, joka piakkoin tulee  muuttumaan kansainväliseksi oikeudeksi.

Mutta niin kauan kuin ydinasevaltiot sanovat ydinasekiellolle ei, sopimuksella tuskin olisi muuta vaikutusta kuin se, että se leimaisi ydinasevaltiot ja kriminalisoisi ydinaseiden edelleenkehittämistä ja ydinasella uhkaamisen. Kansainväliset lääkäreiden, lakimiesten ja tutkijoiden järjestöt ovat jäseninä ICAN:issa. Siksi joidenkin mielestä IFLA:nkin sopisi ottaa enemmän vastuuta tässä asiassa.

Kysymys siitä, tukeeko Norjan kirjastoyhdistys päätöslauselmaa, tulee olemaan  asialistalla  Norjan kirjastoseuran hallituksen kokouksessa 7. syyskuuta.


Lars Egeland

OsloMet-yliopiston kirjaston johtaja - pääkaupunkiseudun yliopisto (entinen Oslo ja Akershus University College)

(Suom. Mikael Böök)

Score: 0

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Mikä on tuttu lemmikkieläin, joka syö hiiriä?