Elokuvien kirjastokatselun hinnoista

Sain vinkin palvelusta, jonka kautta myös kirjastot voivat tarvittaessa hankkia lupia elokuvien julkiseen esittämiseen kirjastossa. Osoitteesta http://www.elokuvalisenssi.fi löytyy M & M Viihdepalvelu Oy, joka tarjoaa yksinkertaista asioiden hoitoa. Kun sivuilta ei suoraan löydy hintoja, kysyin niihin lisävalaistusta ja tällaisen vastauksen sain:

Kirjastoille on tarjolla yleislupa (elokuvalisenssi) vuodeksi, lupa maksaa 415€ + 9,50€ toim.- ja käsittelykulu + alv 23%. Lupa oikeuttaa esittämään ulkomaisia elokuvia niin usein kuin haluatte, elokuvien tuotantoyhtiöt löytyvät sivulta www.elokuvalisenssi.fi sekä muuta lisenssiin liittyvää tietoa. Kotimaisille elokuville ei ole lisenssioikeutta eli kotimaisten elokuvien osalta esityksiin tulee hankkia elokuvakohtainen lupa, tämä lupa maksaa 140€ ensimmäinen elokuva ja seuraavat 40€ kpl + em. kulut.
Muun kuin kotimaisen elokuvan osalta saa siis vapaat esitysoikeudet kirjaston tiloissa runsaalla 500 eurolla vuodessa. Rahasumma ei ole mitätön, mutta jos toimintaa olisi jotenkin säännöllisesti, yksittäisen esityksen hinta ei nousisi kovinkaan korkealle, ei varsinkaan verrattuna lainausoikeuden hintoihin.

Yksittäisten kotimaisten elokuvien hintataso onkin sitten pelätyn kova, joskaan ei nyt ole ihan varmaa, tarkoittaako tuo "seuraavat" esimerkiksi saman kirjaston saman vuoden aikana haluamia muita kotimaisia elokuvia. LIsätietoja voi kysyä sähköpostitse osoitteella info@elokuvalisenssi.fi.

Tämä kuitenkin tiedoksi kaikille niille kirjastoille, joissa on harkittu elokuvien esittämistä. Ei ihan halpaa, mutta ei ainakaan isommissa kirjastoissa ehkä ylivoimaisen kallistakaan. Jos joku testaa tätä palvelua, voisi kertoa käytännön kokemuksistaan tällä palstalla, kiitos.

Heikki Poroila

Score: 0
Pysyvä linkki

Kirjastoilla on jo nyt oikeus esittää tiloissaan ainakin Yle Tallennemyynnistä ja Future Filmiltä lainauskäyttöön ostettuja elokuvia. Yksittäisiä filmejä esitysoikeuksilla löytyy muiltakin.

Tuo linkissä esitetty systeemihän ei kata hetikään kaikkia kirjastokäyttöön myytäviä ulkomaisia elokuvia, tosin suurimmat tuotantoyhtiöt siinä näyttäisi olevan.

Score: 0
Pysyvä linkki

Nimimerkki Pesukarhu:

Kirjastoilla on jo nyt oikeus esittää tiloissaan ainakin Yle Tallennemyynnistä ja Future Filmiltä lainauskäyttöön ostettuja elokuvia. Yksittäisiä filmejä esitysoikeuksilla löytyy muiltakin.
Yleisradion tallennemyynti on tosiaan poikkeus säännöstä, sen välittämiä elokuvia voidaan lainaamisen lisäksi "esittää kirjastojen järjestämissä maksuttomissa tilaisuuksissa." Future Filmin ehdoista en tiedä tarkemmin, ehkä joku valaisee tarkemmin. Jo 1980-luvulta lähtien on yksittäisiin elokuviin voinut saada myös julkisen esittämisen oikeudet, mutta määrällisesti nämä ovat olleet vähemmistönä.

Elokuvalisenssi-palvelun kautta ei taatusti saa kaikkea haluamaansa, linkin tarkoitus oli lähinnä kertoa, että jos esitystarpeita ilmenee, tuossa on yksi taho, josta lupaa voi yrittää hankkia.

Score: 0
Pysyvä linkki

FF:n ehdoissa on muistaakseni kirjastossa järjestettävän esityksen maksuttomuus. Esitysoikeudet mainitaan mm. BTJ Kirjossa ja suoraan FF:ltä ostetuissa on samat oikeudet.

Score: 0
Pysyvä linkki

Osaatko Pesukarhu tai osaako joku muu Future Filmin kautta elokuvia hankkinut kertoa, tarjoavatko he tämän (maksuttoman) julkisen esittämisen oikeuden samaan hintaan kuin lainausoikeuden?

Olisi mielenkiintoista kehitystä, jos elokuvien välittäjät alkaisivat kilpailla kirjastojen rahoista tarjoamalla vapaaehtoisesti enemmän käyttöoikeuksia. Takavuosinahan hinnoittelu oli sanelua, kunnes kirjastojen osittainen ostoboikotti ilmeisesti alkoi vaikuttaa.

Itselläni ei ole selvää käsitystä siitä, kuinka monessa kirjastossa elokuvia ylipäänsä haluttaisiin esittää muuten kuin vaikkapa satutunnin yhteydessä. Noin yleisesti ottaen jonkinlainen yleislisenssi musiikin tapaan olisi varmasti järkevin ratkaisu hyvin vaihteleviin olosuhteisiin, mutta sellaista ei ole luvassa. Syynä on elokuva-alan hajanaisuus musiikkiin verrattuna. Elokuvapuolella ei ole Teoston asemassa olevaa järjestöä, joka voisi antaa lupia kaikkiin elokuviin.

Heikki Poroila

Score: 0
Pysyvä linkki

Mainiota, jos Future Film on ottanut saman linjan kuin Ylen tallennepalvelu. Kun en itse ole käytännössä tekemisissä elokuvien hankinnan kanssa, olisin vielä heittänyt yleisen kysymyksen siitä, olisiko tässä nyt kyseessä mahdollisesti yleisempikin trendi eli oletteko kollegat törmänneet näin höveliin oikeuksien lisäämisen muiden välittäjien kohdalla?

Heikki Poroila

Score: 0

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Mikä on tuttu lemmikkieläin, joka syö hiiriä?