Vinkki digiopastuksiin

Väestörekisterikeskus tulee julkaisemaan 5.9.2020 digituen antajan eettiset ohjeet. Niistä tullaan tiedottamaan Kirjastot.fi:n kautta ja ne tullaan toimittamaan kirjastojen käyttöön myös paperimuodossa. Ohjeissa rajataan muun muassa opastajien mahdollisuudet auttaa vahvaa tunnistautumista vaativien palvelujen opastaminen.

Tiedämme kuitenkin, että asiakkaat tarvitsevat apua kirjautumisessa pankkitunnuksilla erilaisiin palveluihin. Tiedämme, että jotkut kirjastot antavat apua tunnistautumisessa kun tunnistekorttien käyttö lakkaa syyskuussa.

Yksi tapa auttaa kirjautumisen ymmärtämisessä on tehdä asiakkaan kanssa yhdessä Yle-tunnus. Sen tekeminen vaatii vierailua Suomi.fi-tunnistautumispalvelussa, ja tunnistautumisen avulla ei pääse näkymään, jossa olisi asiakkaan yksityistietoja. Yle-tunnukseen tarvittava tunnistautuminen tarkistaa virallisesta väestörekisteristä, että henkilöllä on osoite Suomessa. Se tarvitaan, jotta Ylen ohjelmia voi katsella Euroopassa matkustettaessa. 

Jos ihan pakko on, voi näyttää uusien tunnistautumisvälineiden käytön Yle-tunnuksen avulla. Silloinkaan ei toivottavasti asiakkaan puolesta tehdä asioita, mutta voidaan neuvoa, miten lomakkeelle kirjoitetaan asiat ja kerrotaan, että Suomi.fi-tunnistus on tapa varmentaa, että henkilö on se, joka palvelua käyttää. Eli tunnistus on sama kuin olisi käyttämässä palvelua henkilökortilla ja itse paikalla olevana.

Ehkä tämä auttaa hankalissa tilanteissa, joissa asiakkaan on vaikea hyväksyä kieltäytymistä esim. pankkiasioiden tai Kelan, OmaKannan ym. käytön opastuksessa vahvan tunnistautumisen osalta. 

Hieman "rajoilla" oleva neuvo, mutta voi auttaa opastustilanteessa vahvan tunnistautumisen ymmärtämiseen.

Ohjeet Yle-tunnuksesta

 

Organisaatio
Yleisten kirjastojen digihanke
Yhteyshenkilö
Päivi Litmanen-Peitsala