Syysloma on lukuloma

Koulujen syysloma julistetaan lukulomaksi, jonka aikana perheitä kannustetaan lukemaan yhdessä. Lukuliike-kampanjan jatkoksi syntyneen hankkeen takana ovat kirja-alan järjestöt sekä tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko.

Lukemisharrastus ja lukuinto lisäävät hyvinvointia. Lukeminen avartaa maailmankuvaa, vähentää eriarvoisuutta ja auttaa ymmärtämään niin muita ihmisiä kuin itseäänkin. Tänä päivänä into lukemiseen ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys. Perheiden vapaa-ajasta kilpailevat monet asiat, ja kirjaan tartutaan harvemmin. Suomen kirja-alan järjestöt ovat osaltaan tarttuneet toimeen lukemisharrastuksen lisäämiseksi ja luoneet hankkeen koulujen syysloman nimeämiseksi lukulomaksi. Tuore kulttuuriministeri Saarikko innostui ideasta ja twiittasikin heinäkuussa: ”Juteltuani kirja-alan edustajien kanssa pidän hyvänä ajatusta, että #lukuliikettä jatkettaisiin julistamalla syyslomasta #lukuloma. Silloin on hyvin aikaa lueskella yhdessä perheen ja kavereiden kanssa jotain kivaa.”

Lukuloman teemana on matkustaminen. Lukeminen on parhaimmillaan nojatuolimatkoja menneisiin tai tuleviin maailmoihin, sukelluksia päätähuimaaviin seikkailuihin, lentoja tuntemattomiin galakseihin. Se voi olla myös uppoutumista tieteen kiehtoviin saavutuksiin ja sankaritarinoihin. Matkat kirjan siivin ovat tasa-arvoisempi ja ekologisempi vaihtoehto perinteisille matkustusmuodoille.

Lukumatkalle pääsee lähikirjastoissa ja kirjakaupoissa, joissa kirjallisuuden ammattilaiset antavat lukuvinkkejä eri ikäisille lukijoille. Lukuloma.fi-verkkosivustolta pääsee tutustumaan Kirjasammon kokoamiin lukuvinkkeihin sekä aikuisille että lapsille ja nuorille. Kirjavinkit julkaistaan palvelussa syyskuussa. Lasten- ja nuortenkirjallisuuden vinkit tulevat Kirjasammon Sivupiiri-osioon.

Kaikki kirjastot kutsutaan mukaan toteuttamaan lukulomaa, sillä kirjastoissa on tarjolla sekä monipuolisesti luettavaa että asiantuntemusta kiinnostavien kirjojen löytämiseksi. Myöhemmin on tulossa myös lukulomaan liittyviä materiaaleja hyödynnettäväksi kirjastotilassa.

Mukana hankkeessa ovat Kirjailijaliitto, Kirjakauppaliitto, Kirjasampo, Lukukeskus, Lukuliike, Opetushallitus, Suomen Kirjastoseura, Suomen Kustannusyhdistys, Suomen Tietokirjailijat ja Äidinkielen opettajain liitto.

Hankkeen taustalla ovat Ruotsin menestyksekkäät kokemukset vastaavasta lomasta. Lukuloma-hanke lanseerataan Turun kirjamessuilla 4.–6.10.2019.

Organisaatio
Kirjallisuusalan eri toimijoita
Yhteyshenkilö
Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo
Puhelin
040-5471431