Ohjeita tekijänoikeusjärjestöjen ja kirjastojen verkkolukutuokiosopimukseen

Sanasto ja Kopiosto ovat sopineet kirjastojen kanssa poikkeusajan tekijänoikeusluvan, jolla koko maan yleiset kirjastot voivat tuottaa verkkolukutuokioita. Lupa kattaa kirjallisuuden lukemisen ääneen videoilla, joita julkaistaan Kirjastokaistalla ja Helsinki-kanavalla 22.4.-22.6.2020. Lupa kattaa myös kirjojen kuvitusten näyttämisen videoilla. Videot voivat olla sekä erikseen kuvattuja että suorana lähetettyjä.

Kirjastokaistalle tulee paljon tätä sopimusta ja sen käytännön toimia koskevia kysymyksiä. Vastaamme kaikkiin kysymyksiin ja ohjaamme Sanastolle ja Kopiostolle sellaiset kysymykset, jotka koskevat vaativampia tekijänoikeuksien detaljeihin liittyviä asioita. Me emme ole olleet mukana valmistelemassa tätä sopimusta, mutta olemme nyt mukana käytännön toimijana eli videoiden julkaisijana.

Kirjastokaistalta löytyy ohjesivu, johon olemme koonneet sekä yleis- että toimintaohjeita. Päivitämme sivua sitä mukaa, kun uusia kysymyksiä tulee.

Ensimmäiset tämän sopimuksen puitteissa tuotetut videot on jo julkaistu. Yhteydenottojen pohjalta vaikuttaa, että videoita on tulossa paljon lisää. Jos teitä kiinnostaa tehdä videoita tai haluatte tuottaa suoralähetyksen, niin olkaa yhteyksissä. Kaikki videot julkaistaan pääsääntöisesti jo saman päivän aikana. Suoriin lähetyksiin meillä on rajalliset mahdollisuudet, mutta niihin olemme varautuneet myös.

Lisätietoja:
Ohjesivu Kirjastokaistan blogissa
Sopimuksen puitteissa julkaistut kirjastojen videot

Organisaatio
Kirjastokaista / Kirjastot.fi
Yhteyshenkilö
Riitta Taarasti