Miten pääsee eroon ampiaisista pienellä pihalla ilman että tarvitsee tappaa?Onko esim.jotain hajua mitä ne ei siedä?

Kysytty
31.7.2006

Miten pääsee eroon ampiaisista pienellä pihalla ilman että tarvitsee tappaa?Onko esim.jotain hajua mitä ne ei siedä?

Vastaus

Vastattu
2.8.2006
Päivitetty
19.8.2018

Omakotiasujille tarkoitetulla Suomela-sivustolla on artikkeli ampiaisen torjunnasta: http://www.suomela.fi/1498.html Tällä sivulla tosin on enimmäkseen kyse pesän hävityksestä.

On olemassa torjunta-ainetta käyttävä hyönteisansa: http://www.fi-service.fi/syottiasema.html

Eräs neuvo on: ”Älä jätä houkuttelevia herkkuja tai mehuja avonaisina esille: ampiaiset saattavat pujahtaa sisään mehupulloihin ja tetroihin. Jos itse siedät hajuja, voit paistaa rasvaa tai sipulia pannulla tai keittää viinietikkaa kattilassa. Pistele valkosipulinkynsiä sitruunaviipaleisiin ja jätä esille. Kirjoittaja ei ole testannut, mutta ainahan voi yrittää.....” (http://www.transmeri.fi/torjunta/index.cfm?cd=21314&doc=530&language=Fi… ) Toisaalta pullon sisälle joutuneet ampiaiset eivät yleensä pääse pullosta enää pois, joten tällaista sokerista nestettä sisältävää pulloa voi käyttää torjuntakeinona. Samalla tavalla neuvotaan häätämään muurahaisia esim. sisätiloista.

Helsingin Sanomien numerossa 9.9.2004 on Hannele Tarkka-Tieralan artikkeli "Lämmin syksy villitsi ampiaiset", jossa sanotaan, että ampiaisia ”on yritetty houkutella pois tiskiltä laittamalla makeaa juomaa tuoppeihin ja pulloihin - ja niitä on yritetty karkottaa kaatamalla pahanhajuista etikkaa kuppeihin.” Näistä keinoista ei kuitenkaan ole ollut apua.

Alla kooste puutarha.net-keskustelufoorumilta (http://puutarha.net ) kerätyistä ampiaisentorjuntakeinoista. Tehoa emme takaa:

”Istuta korianteri ruukkuun ja pane terassille! Pian ei ole enää ampiaisia, ei. Samalla saat ihanan mausteen.”

”Ampiaiset eivät tykkää tärpätistä tai muista vastaavista haihtuvista kemikaaleista. Kastelet nyrkinkokoisen rievun tai pesusienen tärpätissä ja laitat sen pesän lähelle. Mahdollisesti jopa tärpätin kaataminen pesän viereen auttaisi. Rievun päälle ehkä kansi, joka hieman hillitsee haihtumista, että ampparit saavat nauttia tuoksusta pitkään. Yöllä jos teet, niin saat toimia aika rauhassa. Päivälläkin se onnistuu, kunhan et jää ihan viereen seuraamaan. Pesän vieressä oleva tärpättirätti ei tapa ampiaisia, vaan saa ne (toivon mukaan) vaihtamaan majapaikkaa.”

”Muoviämpärin alle voi pistää käryämään hyttysten karkoittamiseen tarkoitetun poltettavan kiehkuran. Olen huomannut, että ampiaiselle käy huonosti, kun sellaisen pistää tyynellä säällä savuamaan pesän alapuolelle. Konsti toimi hyvin, jos pesä on oksassa tai katossa.”

”Koipallo on hyvä keino, olen testannut ja se toimii.”

”Ripotelkaa pesän ympärille (tai laittakaan lautaselle ja pesän lähellle) sementtijauhoa sellaisenaan. Jostain syystä ampiaiset tykkäävät sen mausta ja syövät sitä innolla. Sitten kun jauhe kastuu ja muuttuu painavaksi, niin ampiaiset tippuvat alas kuin pommikoneet.”

60 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Kiitos tiedoista! Aion kokeilla noita heti niin pian kuin mahdollista. :)

Hyviä vinkkejä. Mistä saa koipalloja? :)

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.