Musiikkirjastolaisten ammattitapaaminen pidettiin Tampereella

Jokakeväinen musiikkikirjastoammattilaisten ammattitapaaminen järjestettiin jälleen Tampereen Metsossa. Tuttuun Pietilä-saliin kokoonnuttiin perjantaina 25.4. Kirpeän kevätaamun saattamana paikalle saapui reilut 60 musiikkikirjastolaista. Tänä vuonna kevätseminaarin aiheena oli Musiikkikirjastojen tulevaisuuden palvelut. Tilaisuus järjestettiin Suomen musiikkikirjastoyhdistyksen ja Suomen kirjastoseuran musiikkityöryhmän yhteistyönä.

Isäntänä toimi Metson musiikkiosaston johtaja Jarkko Rikkilä. Hän toi terveiset Jaakko Tuohiniemeltä, Suomen musiikkikirjastoyhdistyksen hallituksen puheenjohtajalta. Tuohiniemi pohti avauspuheenvuorossaan musiikkiosaston ja ”musiikki” sanan merkityksen muutosta. Myös määrän ja laadun arviointi tulee olemaan kirjastoille keskeinen kysymys, johon täytyy löytää vastauksia rahoituksen turvaamiseksi. Tuohiniemi mietti lisäksi verkkoaineistojen ja kirjaston tarjoamien fyysisten aineistojen eroja toteamalla, että verkkoaineisto tulee muuttamaan kirjastoja.

Kuva poistettu. (Kuva Tuomas Pelttari)

Tuomas Pelttarin aiheena oli Musiikkibasaarin tilanne ja kehitys. Musiikkibasaari on kansallinen asiakaspalvelufoorumi, joka kerää yhteen suomalaisten musiikkikirjastojen verkkopalveluita. Reilun puolituntisen puheenvuoron aikana käytiin läpi foorumin toimintoja, saatavuutta ja näkyvyyttä. Mukana olleille annettiin myös tilaisuus antaa kirjallista palautetta. Lomakkeita palautettiin kiitettävästi. Musiikkibasaariin on luvassa uutta syksyllä 2014.

Mace Ojala esitteli Avoin GLAMia ja sen toimintaa. Avoin GLAM (Galleries - Libraries - Archives - Museums) on kaikille avoin muistiorganisaatio, joka edistää kulttuuri- ja muistiorganisaatioiden sisältöjen ja toiminnan avoimuutta ja avoimien sisältöjen julkaisua. Maaret Storgårds (Suomen Jazz & Pop Arkisto JAPA) kehui Avoin GLAMin Avoin kulttuuridata -mestarikurssia antoisaksi. Macen esitykseen pääset täältä.

Omakustanteisen lounaan jälkeen puheenvuoro oli Tiina Tolosella (OAMK). Hän kertoi Digitaalisen nuottikirjaston haastavasta taipaleesta aliresurssoinnin ja apurahakäänteiden keskellä. Selaimen laajennusosa (Scorch) on ilmainen, ei vaadi rekisteröintiä ja sisällöt maksuttomia. Teoksissa on myös kuuntelumahdollisuus. Transponointiohjelma on helppokäyttöinen, joskin englanninkielinen. Tolosen PP-esitys löytyy täältä ja lyhyt tiivistelmä täältä.

Heikki Poroilan puheenvuoron otsikkona oli Musiikkikokoelmien hyödyntäminen uusissa palveluissa. Poroila kävi läpi nykyisiä ja mahdollisia uusia tapoja hyödyntää kokoelmia ja niihin liittyvää ammattitaitoamme, jotka erityisesti dokumentointityön yhteydessä pääsevät oikeuksiinsa. Myös se kävi selväksi, että monet uudet asiat on mahdollista toteuttaa vain voimia valtakunnallisesti keskittämällä ja sen jälkeen näitä palveluita Musiikkibasaarin kautta jakamalla. Poroila piti suurimpana haasteena alan sisäistä motivointia tilanteessa, jossa musiikkikirjastojen toimintaa ollaan pikemminkin supistamassa kuin kehittämässä.

Kuva poistettu. (Kuva Heikki Poroila)

BTJ Finlandin tarjoaman kahvin ja pullan jälkeen kuultiin BTJ:n kuulumisia, jotka toi valikoimapäällikkö Jari Petäjäniemi . Musiikkikirjastoyhdistyksen kevätkokouksen jälkeen oli odotetun paneelikeskustelun vuoro.

Siinä olivat mukana Tiina Tolonen (OAMK), Tampereen kirjastopalvelujohtaja Pirkko Lindberg, Heikki Poroila (Vantaan kaupunginkirjasto), Tomi Pietilä (yrittäjä ja äänittäjä, Akun Tehdas) ja Tuomas Pelttari (Turun kaupunginkirjasto). Jarkko Rikkilä avasi tulevaisuuden palvelujen teeman vertaamalla Pelttarin ja Poroilan aiemmin julkaistuja puheenvuoroja, joissa pohditaan musiikkikirjastojen tulevaisuutta sekä kriittisesti että optimistisesti.

Kuva poistettu. (Kuva Heikki Poroila)

Keskustelu kävi virkeästi. Varsin pian tuli ilmi, että kenties suurin huoli alalla on tulevaisuuden resurssit tuottaa tasokasta musiikkikirjastopalvelua. Kansallinen varastointi on ollut jo vuosia retuperällä, eikä parempaa kehitystä näy missään. Olemme edelleen ilman kansallista musiikkivarastoa ja myös valtakunnallisesti palvelevaa HelMet-musiikkivarastoa uhkaa vuoden 2015 alusta toimiminen ilman omaa henkilökuntaa. Yleisöstä Juhani Koivisto kertoi maakuntakirjastojen varastointiongelman konkretian kaikille läsnäolijoille: aineistoa siirtyy jo nyt runsain määrin suoraan kaatopaikalle. Varastoinnista päättävät vaikuttajat eivät kuitenkaan jaa musiikkikirjastoammattilaisten huolta kulttuurin maanlaajuisesta hävityksestä. Tuloksena on se, että kirjastojen kokoelmatyö käy yhä mahdottomammaksi. 

Tomi Pietilä puolusti ankarasti perinteisiä musiikkikirjastojen palveluita ja muistutti samalla siitä, miten verkon kautta kuunneltavan musiikin laatu on kaukana siitä, mitä CD-levy tarjoaa. Pietilän kaltaisten asiakkaiden voimin meillä ei olisikaan mitään ongelmia.

Musiikkikirjastoalan kulunein matra "lainaus laskee" kuultiin Tampereella jälleen kerran. Kirjastojen resursseja on viety lähemmäksi tapahtumatuotantoa, ja mielekästäkin tulosta on syntynyt. Samalla tiedotuksen ja sosiaalisen median haltuunotto on käynnissä toden teolla. Suuret kirjastot pystyvät kuitenkin venymään ohjelmavetoisempaan palveluun paljon helpommin kuin pienet. Lisäksi pienten kuntien haluttomuus uudistaa ja pitää yllä musiikkikokoelmia tuntuu selvästi. Usein unohtuu se, ettei mielekkäitä tapahtumia synny ilman suoraa kosketusta tärkeimpään substanssiin eli musiikkisisältöihin. Tämä kosketus taas voidaan säilyttää vain kunnollisen dokumentoinnin välityksellä.

Kuva poistettu. (Kuva Tuomas Pelttari)

Pirkko Lindberg ei allekirjoittanut kaikkea esitettyä kritiikkiä ja muistutti, ettei tilanne kuitenkaan kaikissa kirjastoissa ole musiikin kannalta huono tai edes nopeasti huononemassa. Pirkko Lindberg otti kopin hänelle heitetystä toiveesta saada musiikin varastoasia uudelleen käsittelyyn Yleisten kirjastojen neuvostossa, mutta sekin kävi ilmeiseksi, ettei hänelläkään ollut mitään välitöntä ratkaisuehdotusta. Yleisön joukosta huudettu pyyntö koota HelMet-varastoon työntekijä muun Suomen isojen kirjastojen voimin ei ainakaan heti ottanut tulta.

Paikalla ollut ja puheenvuorojakin käyttänyt Tommi Viitamies (Helsinki) kirjoitti kokouksen jälkeen osuvan kommentin Kifin foorumikeskusteluihin. Sitä sopii itse kunkin silmäillä, jos ei vielä ole sitä tehnyt.

Kirpeä kevätaamu oli vaihtunut iltapäivän lämpöön kun musiikkikirjastolaiset suuntasivat virkeinä kotiin. Kiitos kaikille osallistujille ja järjestäjille. Kiitos Metso, kiitos Tampere. Ensi vuonna nähdään!

Tuomas Pelttari

Kuva poistettu.

(Kuva Heikki Poroila)