Kysymykseni koskee kuvien käyttöä opinnäytetyössä ja sitaattioikeutta. Teen opinnäytetyötä eräästä suomalaisesta taidemaalarista, jonka kuolemasta on kulunut…

Kysytty
22.10.2017

Hei,Kysymykseni koskee kuvien käyttöä opinnäytetyössä ja sitaattioikeutta.

Teen opinnäytetyötä eräästä suomalaisesta taidemaalarista, jonka kuolemasta on kulunut yli 70 vuotta. Voinko skannata taidekirjasta hänen maalauksensa kuvia, laittaa lähdetiedoiksi (toki taiteilijan nimen) sekä taidekirjan tiedot ja valokuvaajan nimen (valokuvaajan nimi lukee taidekirjassa maalausten kohdalla).

Oikeuttaako sitaattioikeus siis käyttämään tällä lailla opinnäytetyössä kuvia, kun merkkaa lähdeviitteet asianmukaisesti?

Vastaus

Vastattu
25.10.2017
Päivitetty
25.10.2017

Lain sitaattioikeus (§ 22)sallii tekijänoikeuden suojaamien kuvien käyttämisen opinnäytetöissä - juuri tätä varten pykälä on lakiin otettu. Toisaalta jos kohdehenkilön kuolemasta on yli 70 vuotta, kaikki hänen teoksensa ovat vapautuneet tekijänoikeuden suojasta ja niitä voi siltä osin käyttää rajoituksetta.

Valokuvaajalla, joka on vain valmistanut maalauksesta vedoksen painettua kirjaa varten, ei ole tuohon kopioon itsenäistä tekijänoikeutta (koska se on oletettavasti muuttamaton kopio), mutta on tietysti kohteliasta hänetkin mainita. Myös tuon taidekirjan mainitseminen on kohtelias teko.

Heikki Poroila 25.10.2017

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.